3/4/2023

Σωτήρης Δανέζης: “Η Emfasis Non-Profit είναι μια οργάνωση που εδώ και 10 χρόνια, αθόρυβα, βρίσκεται στο πλευρό αυτών των ανθρώπων”

25ο ΦΝΘ: Δύο ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο και το περιβάλλον με το βλέμμα του Σ. Δανέζη

Άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας, εισπράττουν την περιφρόνηση και την αποστροφή του βλέμματος των συνανθρώπων τους. Την ίδια ώρα, κάπου στο Αιγαίο, καπετάνιοι αλιευτικών σκαφών, μαζί με τα λιγοστά ψάρια, «ψαρεύουν» απορρίμματα και πλαστικά. Τα δύο θέματα με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αν και διαφορετικά μεταξύ τους, έχουν κοινό παρονομαστή τον δημοσιογράφο Σωτήρη Δανέζη, που σκηνοθέτησε δύο νέες ταινίες, τις οποίες παρουσιάζει στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το «Roofless Dreams» και το «Fishing for Litter» είναι δύο διαφορετικά ντοκιμαντέρ, μικρού και μεσαίου μήκους, που θα προβληθούν το ένα μετά το άλλο, στο πλαίσιο της ενότητας «Με το βλέμμα του Σωτήρη Δανέζη», με τη ματιά του οποίου το Φεστιβάλ επέλεξε να εξερευνήσει τον κόσμο.

Όνειρα χωρίς στέγη

Με την προβολή του «Roofless Dreams», το βλέμμα των θεατών θα στραφεί στους ανθρώπους, τους οποίους ίσως συνάντησαν στο παρελθόν και εκτός της σκοτεινής αίθουσας σε κάποια άκρη του δρόμου, και τους προσπέρασαν βιαστικά.

Είναι άτομα που κάποτε είχαν δουλειά, σπίτι, οικογένεια, φίλους και μία μέρα τα έχασαν όλα. «Μιλάμε για τους ανθρώπους που βρίσκονται κυριολεκτικά και μεταφορικά στο περιθώριο, για αυτούς που αντιμετωπίζουν την απειλή της αστεγίας ή βρίσκονται υπό το καθεστώς αυτής», εξηγεί ο σκηνοθέτης. Όπως λέει, οι ιστορίες που τους ακολουθούν, έχουν πολλά στερεότυπα, με τα οποία ήρθε και ο ίδιος αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. «Η ταινία νομίζω ότι θα ανατρέψει την εντύπωση που επικρατεί ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο δρόμο από δική τους επιλογή ή επειδή είναι περιθωριακά στοιχεία. Αντίθετα, είναι άνθρωποι σαν εμάς, που έχουν προβλήματα σαν τα δικά μας και μέσα από μία σειρά από γεγονότα και κάποιες λάθος επιλογές βρέθηκαν στο δρόμο», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Δανέζη, η συγκεκριμένη ταινία -που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του «ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος», δεν είναι ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για την αστεγία. Περισσότερο πρόκειται για μία …βόλτα στην πόλη και για μία σειρά από λιγότερο προβεβλημένες ιστορίες, από αυτές που βρίσκονται έξω από την λίστα προτεραιοτήτων προβολής από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της ταινίας είναι επίσης η ΑΜΚΕ “Emfasis”, μία οργάνωση που εδώ και δέκα χρόνια, αθόρυβα, βρίσκεται στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και προσπαθεί να τους στηρίξει κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και πολλούς από αυτούς να τους κρατήσει ακόμη και στη ζωή», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δανέζης, αναφέροντας ότι την περίοδο αυτή, συνάντησε και ο ίδιος την απώλεια. «Κάποιοι από τους ανθρώπους τους οποίους είχαμε προσεγγίσει, έφυγαν από τη ζωή κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ενώ και στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη μέρα που τελείωσαν τα γυρίσματα μέχρι σήμερα που θα γίνει η πρεμιέρα, χάθηκε ένας ακόμη άνθρωπος».

Η κινηματογραφική πρεμιέρα των δύο ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη, θα γίνει σήμερα στις 18.30, στην Αποθήκη 1, αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αύριο, ο ίδιος προσκαλεί το κοινό στις 13:00, στο «Πράσινο Δωμάτιο» του Ολύμπιον, σε μία ανοιχτή συζήτηση για την αλιεία, με μέλη της οργάνωσης που στηρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Κάνε Εγγραφή

Newsletter