8 χρόνια Emfasis Foundation

Από εθελόντρια της Emfasis Χ.Σ.

Οκτώβριος 2021 

8 ΧΡΟΝΙΑ EMFASIS!

8 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ, Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ…

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΠΟ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν κάποιοι άνθρωποι με ευαισθησία και αγάπη θέλησαν να προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας σε συνανθρώπους μας που ζουν σε κατάσταση δρόμου, άστεγους, χρόνια άνεργους, οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχιας, κοινωνικά ευάλωτους νέους, κοινωνικά αποκλεισμένους ηλικιωμένους με κίνδυνο επικείμενης αστεγίας.

Τα νούμερα στη χώρα μας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (Δεκέμβριος 2013) & την Επιτροπή του ΟΗΕ (Νοέμβριος 2015) δεν είναι αισιόδοξα: 3.884.700 άτομα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 27,6%, ενώ το 35,6% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας. Παράλληλα οι άστεγοι φτάνουν τις 40.000.

Εμείς, οι άνθρωποι της EMFASIS, λειτουργώντας σύμφωνα με τις καινοτόμες αρχές του Social Streetwork (της Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο), προσεγγίζουμε, στηρίζουμε και ανακουφίζουμε τους ανθρώπους που βιώνουν πολλαπλές μορφές αστεγίας. Δρούμε πάντα με γνώμονα το σεβασμό της αξιοπρέπειας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία και διατήρηση μίας σχέσης εμπιστοσύνης, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε να τηρούμε τα απαραίτητα όρια ώστε η EMFASIS να μην αποτελεί δεκανίκι, αλλά την κινητήρια δύναμη που θα τους δώσει ώθηση για την κοινωνική επανένταξη.

Παρότι το ανθρώπινο εθελοντικό δυναμικό μας είναι μικρό σε μέγεθος και δεν λαμβάνουμε κρατικές χρηματοδοτήσεις προσπαθούμε να είμαστε συνεχώς ενεργοί και παρόντες εκεί που υπάρχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις και χωρίς περιορισμούς. Νιώθουμε περήφανοι που μπορούμε να παραμένουμε σταθεροί στις Αρχές μας και τις Αξίες μας και να στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από κάθε κρίσιμη κατάσταση. Όσες και εάν είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, βρίσκουμε πάντα το ψυχικό σθένος να βγούμε μπροστά, να προσαρμοστούμε, να προσφέρουμε και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Αυτά τα 8 χρόνια λειτουργίας μας είμαστε συνεχώς στο δρόμο για να αντιμετωπίζουμε άμεσα κάθε περιστατικό ξεχωριστά, να παραμένουμε δίπλα στους ανθρώπους που στηρίζουμε ακόμα και μετά την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχουμε προσαρμοστεί σε κάθε δύσκολη περίσταση όπως το προσφυγικό, η οικονομική κρίση ή η πανδημία COVID19. Από τη στιγμή μάλιστα που ξεκίνησε η πανδημία, άμεσα προσαρμοστήκαμε τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Ψάχνουμε να βρούμε τα περιστατικά που χρειάζονται άμεση βοήθεια, γινόμαστε μέρος του τοπίου τους και της ζωής τους.

Ο ρόλος μας στο δρόμο και στις γειτονιές θέλουμε να είναι εκείνος του φίλου που θα τρέξει να βοηθήσει μόλις καταλάβει ότι τον χρειαζόμαστε χωρίς να το ζητήσουμε. Που είναι δίπλα μας και μας κρατάει το χέρι για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, που παραμένει κοντά μας μέχρι να βεβαιωθεί ότι έχουμε σταθεί γερά στα πόδια μας και μπορούμε να συνεχίσουμε πλέον μόνοι μας. Ο φίλος που σέβεται τα μυστικά μας, την αξιοπρέπεια μας, που είναι διαθέσιμος για να μοιραστούμε μαζί του τις καθημερινές μας ανάγκες και δυσκολίες, που προσφέρει την βοήθειά του χωρίς να ζητάει «νομιμοποιητικά έγγραφα», χαίρεται με την χαρά και τις επιτυχίες μας και μας παρέχει ψυχολογική υποστήριξη όταν την χρειαζόμαστε.

Κάποια από τα προγράμματα που τρέχουμε αυτή τη στιγμή είναι το Mobilizing Lives / Προσωρινή Στέγαση, που στοχεύει στην ανακούφιση, την κινητοποίηση και τελικά την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων που βρίσκονται στο δρόμο καθώς επίσης και οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας.

Δεν θα μπορούσαμε βεβαίως να αμελήσουμε τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας. Το πρόγραμμα Ολιστική Επανένταξη 3ης & 4ης Ηλικίας σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου, στοχεύει στην κάλυψη αναγκών ατόμων της Τρίτης Ηλικίας, τα οποία πλήττονται από την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή κοινωνικό αποκλεισμό και είναι εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειες τους, ζώντας μόνα ή όντας άστεγα ή σε «κατάσταση δρόμου».

Η πανδημία είναι ένα ακόμα πλήγμα για τους ανθρώπους ζουν σε αστεγία και παράλληλα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Το πρόγραμμα Προσωρινή στέγαση / Covid19 δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό, για την κάλυψη προσωρινής στέγασης του άστεγου πληθυσμού στο λεκανοπέδιο της Αττικής με ειδικά προβλήματα υγείας και μετακίνησης, στη περίοδο της πανδημίας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως οι πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις, η συχνότητα των οποίων έχει αυξηθεί δραματικά, δημιουργούν ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες ειδικά για τους ανθρώπους με βιοποριστικά προβλήματα. Το πρόγραμμα «Δεν προσπερνάμε – Στηρίζουμε» δημιουργήθηκε ως μια στοχευμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αναγκών που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις για άτομα και οικογένειες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχιας, σε κατάσταση δρόμου ή επικείμενης αστεγίας.


Κινητή Μονάδα Στήριξης
. Τον Δεκέμβριο του 2014, η Εmfasis αποκτά την πρώτη Κινητή Μονάδα Στήριξης που αποτελείται από ένα βαν και εθελοντές κοινωνικούς επιστήμονες.

Τον Ιούνιο του 2016 αποκτάμε και την Δεύτερη Κινητή Μονάδα Στήριξης, πολλαπλασιάζοντας την γεωγραφική κάλυψη των χαρτογραφημένων περιοχών με ευάλωτους πληθυσμούς, και δίνοντας καθημερινά το παρόν δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη από είδη επιβίωσης και γενικότερης στήριξης.

Κατά τη διάρκεια έκτακτων καιρικών φαινομένων, οι δύο κινητές ομάδες και οι ομάδες εθελοντών social streetworkers επιτελούν νυχτερινές βάρδιες μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακουφίζοντας τους συνανθρώπους μας στις αντίξοες καιρικά συνθήκες.

Χωρίς τις κινητές μονάδες στήριξης, αλλά και τους εθελοντές μας θα ήταν αδύνατη η στήριξη και ανακούφιση των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων.

Η δημιουργία, η τέχνη, η διασκέδαση αποτελούν απαραίτητα μέσα για την έκφραση των συναισθημάτων και την κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Το Πρόγραμμα “Μουσική στο Δρόμο – Θεραπεία Ζωής” γεννήθηκε μέσα από την επιθυμία των ίδιων των ωφελούμενων.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές εβδομαδιαίες δράσεις, με κύριο στοιχείο την μουσικοθεραπεία και την εν γένει δημιουργική απασχόληση των συμμετεχόντων, προσαρμοσμένες πάντα στις ανάγκες και τα θέλω τους. Κύριοι στόχοι του Προγράμματος είναι η ψυχική ανόρθωση και ανακούφιση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας/δρόμου, η κοινωνικοποίηση και κινητοποίησή τους, η διαχείριση και έκφραση των συναισθημάτων τους, καθώς και η καλλιέργεια συναισθηματικών δεσμών και κοινού αισθήματος ταυτότητας.

Μια επιπλέον δημιουργική δράση είναι το Θεραπευτικό Εργαστήριο φωτογραφίας και δημιουργίας βίντεο για παιδιά Σύριων προσφύγων σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας, όπου επαγγελματίες φωτογράφοι και κινηματογραφιστές, πλαισιωμένοι από εθελοντές της Emfasis Foundation εκπαιδεύουν τους μικρούς πρόσφυγες να εκφράσουν κάθε συναισθηματική κατάσταση μέσω της φωτογραφίας και του φιλμ.

Η ανεργία στους νέους αποτελεί ένα ακόμα από τα μελήματα της Emfasis και στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του πρωτοπόρου προγράμματος πρακτικής άσκησης, η ομάδα μας υποδέχεται κάθε χρόνο εθελοντές του Regeneration. Μαζί τους καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε τους σκοπούς των προγραμμάτων μας και να μοιραστούμε καινοτόμες ιδέες με νέους επαγγελματίες.

Προτεραιότητα μας επίσης αποτελεί η πρόσληψη και απασχόληση των εθελοντών ή άνεργων νέων ώστε να καλύψουμε τις όποιες διαθέσιμες θέσεις εργασίας προκύψουν. Μέχρι στιγμής, η Οργάνωσή μας έχει προσλάβει 33 νέους επαγγελματίες οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν άνεργοι.

Οι εθελοντές μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Οργάνωσης, διότι χωρίς εκείνους κανένα από τα έργα μας δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Για την στήριξη τους παρέχονται συνεχόμενα προγράμματα εκπαίδευσης, επαγγελματική καθοδήγηση και συμβουλευτική, καθώς και σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους απόφοιτους πανεπιστημίου.

Στην μέχρι τώρα πορεία μας, με οδηγό την αγάπη προς το συνάνθρωπο και αρωγούς τους εθελοντές μας που βρίσκονται ακούραστοι στο δρόμο, έχουμε «γράψει» 182.000 ώρες εθελοντισμού & 1.490 βάρδιες κινητών μονάδων στήριξης, υποστηρίζουμε 3.192 άτομα ετησίως, οι άμεσα ωφελούμενοι ανέρχονται στους 309 & τρέχουμε 21 προγράμματα ανακούφισης.

Ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα η κοινωνία δεν θα έχει πλέον ανάγκη τις υπηρεσίες μας, δηλώνουμε ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι που μας χρειάζονται εμείς θα είμαστε παρόντες, δίπλα τους, συνοδοιπόροι, υποστηρικτές, εμψυχωτές.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *