Ένα βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά

Του Πάνου Αποστόλου, παραγωγού στο ελληνικό Πρόγραμμα της Αυστραλιανής Ραδιοφωνίας SBS Greek – SBS Ελληνικά

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2020, είχα την τιμή να συμμετάσχω σε μια βάρδια streetwork της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Emfasis. Η Οργάνωση δραστηριοποιείται πάνω από έξι χρόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Αρχικά βρέθηκα στα γραφεία του οργανισμού όπου συνάντησα την ψυχολόγο , την κοινωνική λειτουργό , δυο έμπειρους εθελοντές και την συνιδρύτρια, Μαρία Καρρά. Με ενημέρωσαν για το έργο τους και λίγο αργότερα, κατεβήκαμε στο λιμάνι του Πειραιά. Πρώτα στους δρόμους γύρω από τον “Πύργο” του Πειραιά, το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας, γνωστού και ως “Κοιμισμένου Γίγαντα”, όπως τον ονομάζουν οι Πειραιώτες, ο οποίος μεταξύ άλλων στεγάζει Υπνωτήριο και Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων.

Η Emfasis, χωρίς ποτέ να υποτιμά το έργο που προσφέρουν διάφοροι Κρατικοί και μη Κρατικοί Οργανισμοί που δρουν στην περιοχή, συμμετέχει ενεργά στην ανακούφιση δεκάδων ατόμων στην περιοχή του λιμανιού και του ευρύτερου Πειραιά, μια περιοχή όπου τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες γίνεται σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες, τόσο εγχώριους όσο και του εξωτερικού. Είναι ο χώρος από τον οποίο Έλληνες και ξένοι αναχωρούν για τα ονειρεμένα νησιά του Αιγαίου, αλλά και ο χώρος που τους υποδέχεται με μια δόση αστικής μελαγχολίας κατά την χειμερινή περίοδο.

Αρχικά στους χώρους γύρω από τον Πύργο του Πειραιά και αργότερα στις πύλες του λιμανιού, συναντήσαμε άτομα ευγενικά, τους προσφέραμε νερό, χυμούς και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Αλλά αυτό που τους προσέφερε και τους προσφέρει η ομάδα στις τακτικές της επισκέψεις είναι μια απλή κουβέντα και το αμέριστο ενδιαφέρον της για την καθημερινότητα αυτών των ατόμων. Οι περισσότεροι από αυτούς, μορφωμένοι και ώριμοι, αξιοπρεπείς με μια έμφυτη ευγένεια που σπανίζει. Άτομα που εμπιστεύονται τις διάφορες υποθέσεις τους στους επαγγελματίες της ομάδας, έτοιμοι να κάνουν έναν διάλογο και να εκφράσουν τις σκέψεις τους, και έτοιμοι να δεχτούν και τις δικές μας. Τα άτομα αυτά έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη προσωπική σχέση με τους streetworkers της οργάνωσης, οι οποίοι τους βοηθούν με διάφορα θέματα όπως την συμπλήρωση ενός αιτήματος για κάποιο επίδομα, μια φόρμα αίτησης για εργασία, για το δικαίωμα συνταξιοδότησης, τη συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης και άλλα παρόμοια αιτήματα.

Στο τέλος υποκλίθηκα στον επαγγελματισμό των μελών της οργάνωσης. Δεν γίνεται, σε καμία περίπτωση, και αυτό είναι προσωπική μου άποψη (ούτε της Emfasis ούτε της SBS) να λυθούν τα προβλήματα των αστέγων, από τον καναπέ του σπιτιού μας, από τα ηλεκτρονικά κλικς και likes, από την υποκριτική ευαισθησία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τους διάφορους ετήσιους εράνους. Επιβάλλεται να δούμε το πρόβλημα επιτόπου, να ταξιδέψουμε εκεί, να αφιερώσουμε λίγες ώρες κάθε μήνα. Η παρουσία μας και μόνο δίνει ανακούφιση. Διότι εκεί που βρίσκονται αυτοί οι συνάνθρωποί μας, μπορεί πολύ εύκολα να βρεθούμε και εμείς μια μέρα. Και δεν χρειάζεται να φτάσει εκείνη η μέρα για να κατανοήσουμε την υπέρτατη αξία του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *