Άρθρο στο Unplug: “Εmfasis Foundation: μία γέφυρα επικοινωνίας”

Ποιοι είμαστε

Η Emfasis Foundation είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Δραστηριοποιείται σταθερά από το 2013 στηρίζοντας μεταξύ άλλων άστεγους, χρόνια άνεργους, οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχιας, κοινωνικά ευάλωτους νέους, κοινωνικά αποκλεισμένους ηλικιωμένους με κίνδυνο επικείμενης αστεγίας ή σε κατάσταση δρόμου*.
Στα πλαίσια της μεθοδολογίας του streetwork το εκπαιδευμένο δίκτυο των μόνιμων ομάδων και εθελοντών μας, εργάζεται καθημερινά στους δρόμους της Αττικής, παρέχοντας είδη επιβίωσης και εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Παραμένουμε σταθερά ανεξάρτητοι από κρατικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα και στηριζόμαστε αποκλειστικά σε συνεισφορές εταιρειών και δωρεές ιδιωτών.

Η ομάδα μας 

Η ομάδα της Emfasis αποτελείται από άτομα όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων. Αξιοποιούμε τις γνώσεις και την εμπειρία του κάθε μέλους της ομάδας προκειμένου να καλύπτουμε όσο καλύτερα γίνεται τις ανάγκες τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δράσεων/πεδίου. Κάθε νέο μέλος της ομάδας λαμβάνει αρχικά μία γενική εκπαίδευση αναφορικά με το αντικείμενο και σε δεύτερο στάδιο ειδική εκπαίδευση ανάλογα με τον ειδικό ρόλο που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας. Οι βασικές αρχές της ομάδας είναι η διακριτικότητα, ο σεβασμός, η άρτια επικοινωνία και η αποδοχή των χαρακτηριστικών όλων όσων θέλουν να συμμετέχουν. Η ομάδα διακρίνεται από σαφείς ρόλους και όλοι εμπλέκονται στον βαθμό και στο επίπεδο που επιθυμούν και αισθάνονται ασφαλείς.

Χτίζοντας μία σχέση εμπιστοσύνης βασισμένη στην αυθεντικότητα, την διακριτικότητα και το σεβασμό

Στοχεύουμε :

  • Σε ισότιμη προσέγγιση και σε πρακτικές που δεν παράγουν διακρίσεις
  • Σε συνεχή προσαρμοστικότητα ούτως ώστε να ανταποκρίνεται με τον κατάλληλο τρόπο στις απρόβλεπτες συνθήκες που επιφυλάσσει το πεδίο «δρόμος»
  • Σε γρήγορη και αποτελεσματική δράση, χωρίς να βαλτώνει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες

Streetwork

To streetwork είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία κοινωνικής υποστήριξης.
Ο βασικός της στόχος είναι η ενδυνάμωση και η προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων χωρίς μόνιμη στέγη, ενισχύοντας την δυνατότητα τους να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Το Social Streetwork εστιάζει στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες διαβίωσης ενώ υφίστανται πολλαπλές μορφές αποκλεισμού.

Οι Social Streetworkers της Emfasis Foundation θεωρείται συνήθως η τελευταία δίοδος επικοινωνίας μεταξύ του κοινωνικού ιστού και των αποκλεισμένων ομάδων, καθώς είναι εκείνοι που καθημερινά με την παρουσία τους αποδεικνύουν το ειλικρινές ενδιαφέρον τους και μέσω της ενεργητικής τους ακοής, καταγράφουν τις ανάγκες των ανθρώπων που προσεγγίζουν.

Το Social Streetwork επιδιώκει να δώσει στους ωφελούμενούς του τον πρωταρχικό ρόλο ως προς την εξέλιξη της σχέσης που χτίζεται πάνω στις αρχές της εμπιστοσύνης και της ενθάρρυνσης. Με άλλα λόγια, εκείνοι αποφασίζουν τι, πως και πότε.
Με την δική μας υποστήριξη και καθοδήγηση, θέτουμε ως τελικό στόχο την πρόσβαση τους στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για στέγη, εργασία και περίθαλψη, την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησής τους, βελτιώνοντας συνολικά την ποιότητα ζωής τους.

Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, αισθανθήκαμε ότι δημιουργήσαμε μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων, που ήταν ανύπαρκτη. Όσοι αισθάνονταν ξεχασμένοι, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή σχεδόν καθημερινά με τις ομάδες μας. Περιοχές στιγματισμένες από κοινωνική ένταση και διχασμό, μας μίλησαν για την ευεργετική επίδραση της παρουσίας μας, καθώς απορροφούσαμε ένα κοινωνικό κραδασμό που πριν ήταν διάχυτος στους δρόμους. Από το 2013 πάνω από δέκα χιλιάδες (10,000) άνθρωποι σε ορατή και αόρατη αστεγία, έλαβαν ψυχοκοινωνική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη ανάλογα με την περίπτωση. Η Οργάνωση έδωσε την ευκαιρία σε σαράντα πέντε (45) νέους κοινωνικούς επιστήμονες να ξεκινήσουν την καριέρα τους πάνω στο αντικείμενο τους. Εφαρμόσαμε 19 προγράμματα ανακούφισης που ξεπήδησαν από τις μαρτυρίες και τα αιτήματα των ίδιων των ανθρώπων. Διακόσιες χιλιάδες (200,000) ώρες εθελοντικής εργασίας επενδύθηκαν στην χαρτογράφηση των αναγκών και στην ψυχοκοινωνική στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων και αποκλεισμένων, ενώ έχουν δοθεί περισσότερα από πεντακόσιες χιλιάδες (500,000) είδη επιβίωσης.

H Emfasis την περίοδο της πανδημίας του COVID-19.

Το 2020, οι τραγικές επιπτώσεις της αναπάντεχης πανδημίας του ιού COVID-19 έπληξαν ακόμα πιο σοβαρά τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες εκτεθειμένοι και περιθωριοποιημένοι. Η Emfasis εφαρμόζοντας το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων χωρίς διακοπή από τον Μάρτιο, έχει προσφέρει μέχρι σήμερα:
– χιλιάδες είδη πρώτης ανάγκης  με ανέπαφες παραδόσεις σε σημεία συνάντησης ή στο σημείο καταλύματος του ωφελούμενου σε ανάγκη.
– ψυχοκοινωνική υπηρεσία κατά την διάρκεια της λειτουργίας των κινητών μονάδων στήριξης
– καίρια ενημέρωση στους ανθρώπους σε κατάσταση δρόμου με χωρίς ή περιορισμένη πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές υγιεινής 
-γραμμή επικοινωνίας για άμεση στήριξη και καταγραφή αναγκών.

Πως μπορώ να συνεισφέρω στην ομάδα

Λόγω πολυεπίπεδης δράσης της οργάνωσης οι τρόποι συνεισφοράς και συμμετοχής είναι ποικίλοι. Αρχικά, ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει εθελοντικά. Κάθε εθελοντής μας εκπαιδεύεται διεξοδικά ανάλογα με τον ρόλο που αναλαμβάνει. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει συνεισφορά σε δράσεις με στόχο την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων μας  αλλά και βοήθεια στην τοποθέτηση donation boxes και πόστερ της οργάνωσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις/εταιρείες. Ακόμα, μεγάλης σημασίας είναι η ανταπόκριση σε αγγελίες/ ανάγκες που αναρτώνται ανά περιόδους στα κανάλια επικοινωνίας μας (facebook/instagram) ενώ, τέλος, καθένας που θέλει να βοηθήσει μπορεί να προσφέρει είδη επιβίωσης, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου.

 

Eυχαριστούμε πολύ το Unplugmag !

https://www.unplugmag.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top